Welkom op de website van biologisch banketbakkerij Paul Koekie.

Op deze pagina nemen we jullie graag mee in een stukje geschiedenis van onze bakkerij.
Bakkerij koekie is in 1979 in Wageningen begonnen, waar Paul in een mensa van vereniging Pee Pastinakel als kok en bakker werkzaam was. Deze vereniging had de doelstelling de biologische land- en tuinbouw te bevorderen. Elke week bracht hij zijn taarten op een bakfiets rond aan zijn klanten.
Na een aantal jaar werd de vereniging opgeheven en hield de mensa op te bestaan. Paul was echter zo enthousiast geworden van het bakken dat hij besloot de bakkerij door te zetten, dit is waar bakkerij Paul Koekie ontstond.
In Veenendaal huurde hij de doktersruimte van een oude sigarenfabriek: de wachtkamer werd gebruikt als opslag voor meel, graan en vlokken en in de doktersruimte werd gebakken.
In deze tijd was biologisch eten niet gebruikelijk en dit maakte het verkrijgen van biologische ingrediënten een uitdaging. Daarom bestonden de weken van Paul toentertijd uit twee dagen bakken en vijf dagen zorgen dat hij alle ingrediënten voor zijn producten in huis had.
Vanwege de unieke rol als een van de weinige biologische banketbakkerijen groeide zijn klantenbestand snel. Zo leverde hij aan verschillende natuurvoedingswinkels en stond hij na enige tijd ook op de eerste biologische markt van Nederland in Groningen en later ook in Amsterdam.

Na vijf jaar in Veenendaal besloot Paul te investeren in een pand in het Arnhemse Klarendal. Dit was een oude bakkerij, dat hij in 1989 overnam van bevriende, gepensioneerde bakkers. Hij ging een compagnonschap aan met twee andere bakkers, waardoor er ook broden werden gebakken in bakkerij Koekie. In deze tijd groeide de bakkerij snel en leverden ze aan steeds meer natuurvoedingswinkels, stonden ze elke week op meerdere markten en waren ze met 7 man en vrouw werkzaam in de bakkerij.
De vraag naar biologisch eten groeide en hierdoor werden ook de grondstoffen beter verkrijgbaar waardoor er efficiënter gebakken kon worden. Ook de markten werden steeds populairder en trokken een breder publiek dan voorheen.

Een kleine tien jaar later, in 1997, is Paul weer in zijn eentje doorgegaan en is bakkerij Paul Koekie zich weer volledig gaan specialiseren in banket. Om zijn klanten een breed assortiment aan te kunnen bieden, gaan wij samenwerkingen aan met collega-broodbakkers. Er ontstaat een ruilhandel: zij krijgen banket en wij krijgen brood. Hierdoor kan bakkerij Koekie tot de dag van vandaag, op steeds innoverende wijze, zich volledig richten op zijn banket: door nieuwe recepten te ontwikkelen en bestaande recepten te blijven verbeteren proberen wij voor ieder wat wils te creëren.

De afgelopen jaren hebben wij geïnvesteerd in onze bakkerij: de oude kelder van het Arnhemse pand hebben we hersteld, waardoor er meer ruimte is gekomen om te bakken en er is een helemaal op-maat-gemaakte marktwagen bijgekomen, waardoor we met nog meer plezier elke vrijdag op de Utrechtse boerenmarkt onze producten verkopen.
Ons klantenbestand bestaat momenteel voornamelijk uit klanten die al lang bij ons afnemen, maar ook nieuwe horeca- of winkelinitiatieven vinden hun weg naar bakkerij Koekie. Buiten ons bestaande assortiment maken wij ook af en toe bruidstaarten op aanvraag, deze worden in overleg met de klant helemaal op smaak en op maat gemaakt.

Paul heeft in bakkerij Koekie zijn passie gevonden: door de afwisseling van het bakken, administratie, de markt en het ontwikkelen of verbeteren van producten is er in al die jaren nog geen dag geweest dat hij met tegenzin naar zijn werk is gegaan. Door het enthousiasme van collega’s Hette en Elise streven wij samen met veel plezier om perfectie in onze producten te vinden. En is er onlangs een vierde bij gekomen: dochtertje Imke van een half jaar oud, die met haar aanwezigheid en als jongste biologisch banketbakkerres van Nederland ons werk nog leuker maakt!

Het creëren van lekkere en mooie producten uit biologische grondstoffen is onze drijfveer en iets waar we nog jaren mee door willen gaan.


Wil je meer weten over de boerenmarkt in Utrecht? Bekijk dan onze pagina via deze link: http://www.boerenmarktutrecht.nl/bakkerij-koekie/

Klik hier om ons assortiment te bekijken.