Gijsje

Op deze pagina nemen wij je graag mee in de geboorte van de naam bakkerij Paul Koekie. We hebben onze naam namelijk niet te danken aan lange brainstormsessies met knappe koppen, maar aan slechts een kleine knappe kop: een tweejarig jongetje uit Veenendaal.

Het verhaal begint in 1979 toen Paul zijn passie ontdekte voor het bakken bij de vereniging Pee Pastinakel. Toen de vereniging na enkele jaren ophield te bestaan besloot Paul zelf de bakkerij voort te zetten. Je zou wellicht verwachten dat dit het uitgelezen moment zou zijn de bakkerij een naam te geven, maar niks is minder waar. Jarenlang heeft Paul gebakken zonder een eenduidige naam voor zijn bakkerij. Gedurende deze tijd waren er verschillende namen de revue gepasseerd zoals: de BZN (de Bakkerij Zonder Naam) of bakkerij het Vierkantje (vanwege het feit dat hij alleen kantkoeken bakte die hij in vierkantjes sneed). Maar, zoals wij allemaal weten, zijn deze namen niet gebleven.

Tijdens deze eerste jaren van zijn bakkerij was Paul bevriend met een stel met twee jonge kinderen. Paul had de traditie elke week op de koffie te gaan bij zijn vrienden en hun twee zoontjes. En elke week nam hij een zakje restkoekjes mee voor de kinderen, die over waren van de kantkoeken. Vooral voor Gijsje, jongste broer van twee jaar oud, was dit een groot feest. Hij keek zo uit naar het moment dat Paul langskwam dat hij zodra hij Pauls auto in de straat zag verschijnen naar de voordeur rende om zijn koekjes in ontvangst te nemen.

Na maanden deze traditie te hebben voortgezet kwam er een week waarin Paul helaas te druk was in de bakkerij en daardoor niet langs kon gaan bij het gezin van Gijsje. Gijsje was hier echter niet aan gewend en bleef maar voor de deur staan wachten en naar buiten kijken. Hij stond daar maar te wachten voor de deur. Na een tijdje vraagt zijn moeder: "Gijsje, wat doe je daar toch?". Het bleef even stil en toen draaide Gijsje zich heel boos om en riep: "Komt Paul Koekie niet?!".

Vanaf dat moment is de naam Paul Koekie geboren en zijn wij Gijsje nog altijd dankbaar voor het verzinnen van onze naam. Als bedankje heeft Paul hem de week erop wat extra koekjes toegestopt en Gijsje zijn dag kon niet meer stuk. En zijn grote broer was heel trots op Gijsje dat hij de naam van onze bakkerij had verzonnen.