Duurzaamheid

Als biologisch banketbakkerij werken wij uiteraard enkel met biologische ingrediënten voor onze producten. Bovendien zijn onze ideologie en gedachtegoed van biologisch werken om de aarde goed te verzorgen, ook vindbaar in andere aspecten van onze bakkerij. Wij geloven in biologisch eten en werken omdat het beter is voor onszelf en beter voor de aarde om ons heen. Daarom proberen wij op steeds innoverende wijze zo duurzaam mogelijk te werken.

Wrap it up

Wij gebruiken vanaf het begin van onze bakkerij geen onnodig verpakkingsmateriaal. Wij verpakken onze producten enkel als het nodig om de kwaliteit van de producten te behouden, of om beschadigingen te voorkomen. Verder vervangen wij plastic verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk voor papier.
Onze klanten op de markt zijn ook gewend aan onze manier van werken en ondersteunen ons hierin. Veel klanten kiezen ervoor zelf zakken, blikjes of doosjes mee te nemen om onze producten in te pakken. Ook hebben wij een potje "verhip een klip" op de kraam staan, waar mensen hun broodklipjes kunnen inleveren voor hergebruik. Zo zorgen we samen voor minder verspilling van verpakkingsmateriaal.

Afval minimaliseren

Wij werken constant aan een zo minimaal mogelijke afvalstroom, al sinds het begin van onze bakkerij.
Uiteraard scheiden we ons afval. Nu klinkt dat erg vanzelfsprekend, maar toen we net begonnen met onze bakkerij was dit een grote uitdaging. Paul legde vaak afstanden af om afval te kunnen scheiden. Gelukkig is dit nu beter gefaciliteerd.
Daarbuiten hebben we ook andere methodes ontwikkeld om ons afval te minimaliseren. Een manier waarop we afval minimaliseren is door van één ingrediënt meerdere onderdelen te gebruiken. Van bijvoorbeeld onze appels gebruiken wij niet alleen het vruchtvlees in de Appeltasjes en de appeltaart, maar gebruiken wij de schil van de appels om de Appeltasjes een betere smaak te geven. Betere smaak en minder afval, een win-win dus.

Niet alleen tijdens ons bakproces letten wij op onze hoeveelheid afval, ook is Paul constant bezig maatwerk te leveren; precies de hoeveelheid lekkernijen te produceren die besteld worden.
Aan het einde van de markt blijft er -ondanks dat Paul zo zijn best doet dit perfect in te schatten- soms wat brood of banket over. Dit is dan helaas niet meer verkoopbaar, maar omdat onze producten vaak lang goed en lekker blijven, hebben wij een aantal adresjes gevonden waar er alsnog van onze producten wordt genoten. Zo gaat een deel van ons brood na de markt naar de daklozenopvang in Arnhem. Zij zijn hier blij met de broden omdat het lang goed blijft en ze er zo gedurende de week ervan kunnen eten.
Het overige broden gaan naar de schapen van een collega op de markt. Zo wordt alles toch opgegeten.

De fietskar

Ook met het vervoeren van onze producten houden we rekening met duurzaamheid. Binnen Arnhem brengen wij onze bestellingen rond naar de winkels op de fiets met aanhanger, zo blijven we fit en gebruiken we geen brandstof. Verder proberen we altijd zo efficiënt mogelijk te vervoeren. Dit betekent bijvoorbeeld dat de producten die winkels in Utrecht hebben besteld meegaan op vrijdag met de markt. Ook hebben wij logistieke afspraken met collega-bakkers, die onze producten naar de winkels vervoeren waar zij toch al naartoe gingen voor hun eigen producten. Zo proberen we samen te zorgen voor slimme oplossingen om zo min mogelijk brandstoffen te gebruiken.

Ideologie in een koffiekan

Buiten onze ingrediënten zorgen wij ook dat alle benodigdheden om de bakkerij te draaien biologisch zijn: van hand-zeep en schoonmaakmiddelen die we gebruiken in de bakkerij tot onze koffie en onze lunch.

Want wij geloven dat biologisch eten en werken de toekomst is. Daarom leven wij ons gedachtegoed in zoveel mogelijk aspecten van onze bakkerij na. Zo kunnen jullie zonder schuldgevoel genieten van onze producten. Beter voor de wereld, beter voor ons en lekker natuurlijk, ook niet onbelangrijk!